• Dr Łukasz Ordynowski

KWASY CHEMICZNE - PEELINGI

Zaktualizowano: 4 paź 2018



Kwasy chemiczne w medycynie estetycznej znane są praktycznie od zawsze, bez względu na to czy używaliśmy ich świadomie lub nie. Naturalne zabiegi oparte na maślance, kwaśnym mleku czy migdałach znane już w starożytności  swoją efektywność zawdzięczają właśnie alfa oraz beta hydroksy kwasom.

Współcześnie kwasy używane do poprawienia kondycji skóry mogą być pozyskiwane w sposób naturalny (z produktów naturalnych jak: owoce, trzcina cukrowa, warzywa, kora drzew, liście, płatki, mleko)  lub poprzez syntezę w labolatorium.


Do alfa-hydroksy kwasów zaliczamy aspirynę, kwas migdałowy, glikolowy, pirogronowy, mlekowy. Przedstawicielem beta-hydroksy kwasów jest kwas salicylowy.

efekt zabiegu z użyciem kwasu JR



GŁĘBOKOŚĆ PENETRACJI KWASÓW

- a więc ich zdolność do pobudzania głębszych warstw skóry zależy od wielu czynników z których najważniejsze jest Ph, Pk kwasów oraz wielkość cząsteczki - im mniejsze tym szybciej i łatwiej przenikną wgłąb skóry - jak kwas glikolowy. Cząsteczki kwasu migdałowego są duże, przez co peeling jest bardzo powierzchowny.

Ważne jest zrozumienie działania kwasów, aby zdać sobie sprawę z faktu, iż moc kwasu nie jest oceniana siłą złuszczania naskórka po jego zastosowaniu - innymi słowy to, że po zabiegu skóra łuszczy się płatami, wcale nie oznacza, że peeling zadziałał "świetnie". Zjawisko to może być związane z ogromnym podrażnieniem powierzchniowych warstw skóry bez wpływu na jej głębsze struktury odpowiadająca za remodeling (przebudowę) lub  wpływ na fibroblasty.

Zachęcam do obejrzenia krótkiego filmu, który w bardzo jasny sposób wyjaśnia filozofię pracy z kwasami chemicznymi.

https://www.youtube.com/watch?v=eG9t97-yah0

Większość kwasów ze względu na podrażnienie skóry może spowodować jej zwiększoną reaktywność na promienie UV, dlatego po zbiegach należy unikać ekspozycji na słońce (wyjątkiem jest tutaj kwas glikolowy i migdałowy, które nie powodują uwrażliwienia na UV)

źródło: http://think.wsiz.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2013/06/10-THINK-Flis-Pikul-Charakterystyka-wybranych-kwasow-owocowych.pdf

100 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie